DNA-onderzoek: wat heb jij eraan? (deel 2)

Na de wat meer ‘technische’ inleiding over wat DNA precies is, deel ik in dit vervolgblog iets meer over de ongekende kansen en mogelijkheden van een DNA-onderzoek personal style voor onze gezondheid. Want niet alleen geeft een DNA-onderzoek inzicht in de actuele status quo van je gezondheid, het vertelt ook wat over hoe je daar invloed op kunt uitoefenen.

Advies van je DNA

Niet alle delen van het complexe en veelomvattende menselijke DNA zijn al in kaart gebracht. Maar dat betekent niet dat er gewacht moet worden om de kennis die er wel al is, te benutten en in het voordeel van de mensheid in de praktijk te brengen. De uitslagen van DNA-testen leiden immers vrijwel allemaal naar leefstijladviezen en adviezen voor voeding en supplementen, en dat zijn nou niet bepaald zaken waar je jezelf kwaad mee doet. Integendeel, het is juist fijn om een idee te krijgen van welke van alle mogelijke leefstijladviezen en alle beschikbare supplementen nu precies op jou van toepassing zijn. Dat maakt de keuze makkelijker en zeer waarschijnlijk veiliger. Goede (= effectieve) supplementen zijn bovendien meestal niet goedkoop, dus dan wil je wel zeker weten dat je je geld ook goed besteedt.

Voorbeelden

Een paar voorbeelden van wat de (uitslagen van) de verschillende DNA-panels in de praktijk voor jou kunnen betekenen:

Als je het DNA Health-panel bekijkt en je ziet dat er in jouw geval bijvoorbeeld een aantal SNP’s zijn die maken dat je vatbaar bent voor laaggradige ontstekingsprocessen, kun je daar met je voeding (minder omega 6-rijke dierlijke producten, maar in plaats daarvan meer vette vis, pompoenpitten en walnoten) en met bijvoorbeeld het nemen van omega 3-supplementen op inspelen. Daar doe je helemaal jezelf geen kwaad mee maar juist een groot plezier.
En wat het DNA Oestrogen-panel betreft: als je hormonale substitutietherapie voor menopauzeklachten overweegt, geeft dit panel aan of je in het proces van metaboliseren en afbreken van oestrogenen SNP’s hebt die dit minder efficiënt maken. En kun je, door je voeding aan te passen (het eten van broccolikiemen bijvoorbeeld) en/of supplementen te nemen die de juiste afbraak van oestrogenen bevorderen, het risico op borstkanker verlagen. Goeie deal!
In het DNA Sport-panel komt naar voren welk soort lichaamsbeweging voor jou het meest geschikt is, zodat je niet per se uuuuren hoeft te hardlopen maar gericht je lichaam kunt trainen met technieken die beter bij jou passen.
En tot slot geeft het DNA Diet-panel aan welke van de vele dieetprincipes voor jou het meest geschikt is. Is dat een mediterraan dieet of ben jij juist gebaat bij een koolhydraatbeperkt dieet? Maakt een groot verschil.

Health span vs life span

En zo zijn er voor iedereen ‘pareltjes’ te vinden in de analyse van je DNA.
Bovendien motiveert het enorm om precies die aanpassingen te doen die specifiek voor jou geadviseerd worden. Personalized health care om het zo maar te noemen.
Zodat je niet zozeer je life span gaat verlengen als wel je health span, het aantal gezonde jaren. En je de ouderdomsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker wat langer voor je uit kunt schuiven.

Op deze pagina vind je meer informatie over hoe het DNA-onderzoek in de praktijk in zijn werk gaat. 

Goed verhaal, ga ik delen