Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen botulinetoxine en fillers?

Botulinetoxine is een middel dat de spieren tijdelijk minder werkzaam maakt. Hierdoor verdwijnen of verminderen rimpels die door mimiek veroorzaakt worden. De werkingsduur is ongeveer drie maanden, daarna kun je de behandeling desgewenst herhalen. Wanneer je regelmatig botulinetoxine laat inspuiten zul je merken dat de werking langer lijkt aan te houden. Dat komt doordat je de gewoonte van de mimiek afleert waardoor de rimpels minder snel terugkomen.

Fillers bestaan meestal uit een gel op basis van hyaluronzuur. Deze gel kan in of onder de huid worden gespoten om volumeverlies of rimpelvorming in het gezicht te verminderen. Hyaluronzuur is een stof die van nature in het lichaam voorkomt en die sterk vocht aan zich bindt. Het effect van een dergelijke behandeling houdt tussen de negen maanden en één tot anderhalf jaar aan. De behandeling kan herhaald worden als het effect afneemt.

Kan botulinetoxine helpen bij migraine of spanningshoofdpijn?

Uit onderzoek en ervaring is gebleken dat botuline toxine bij ernstige spanningshoofdpijn en migraine een gunstig effect heeft. Het werkingsmechanisme is niet geheel bekend maar berust deels op verminderde spanning in de behandelde spieren. De aanvallen worden over het algemeen minder heftig, duren minder lang en komen minder vaak voor en het gebruik van medicatie kan afgebouwd worden. Bij een dergelijke behandeling wordt de botuline toxine soms niet alleen in het voorhoofd gespoten maar ook bijvoorbeeld in de spieren van de nek en de aanhechtingen op het achterhoofd.

Het effect van een dergelijke behandeling is bij iedereen verschillend. Het loont de moeite om het een keer uit te proberen en te zien wat het voor je kan doen.

Zijn fillers veilig?

De fillers die tegenwoordig gebruikt worden, zijn allemaal veilig. De permanente fillers, die voorheen problemen opleverden, zijn inmiddels verboden. De meest gebruikte fillers op het moment zijn gels op basis van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof.

Belangrijk is wel dat het injecteren van deze fillers gebeurt door een arts met aantoonbare scholing en ervaring op dit gebied. Ook de ruimte waar de behandeling plaats vindt, dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Een hyaluronzuurfiller kan met een naaldje ingebracht worden of met behulp van een canule (een lange holle naald met een stompe punt die onder de huid gebracht kan worden). Bij het werken met canules wordt de behandeling als minder pijnlijk ervaren en is de kans op blauwe plekjes geringer.

Mocht het resultaat van een behandeling met hyaluronzuurfillers tegenvallen, dan kan de filler met behulp van een speciaal enzym weer opgelost worden.

Wat wordt bedoeld met een ‘liquid facelift’?

Met een liquid facelift wordt met fillers het volume in het gezicht teruggebracht, waardoor de jeugdige uitstraling hersteld wordt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten hyaluronzuurfillers om zo alle betrokken gebieden in het gezicht te behandelen. Het resultaat is een optische lift van het gezicht.

De hoeveelheid hyaluronzuurfillers die nodig is, verschilt per persoon en per gezichtsgebied. De behandelend arts maakt een inschatting van deze hoeveelheid, waarbij het mogelijk is om de behandeling in verschillende sessies te doen. Zo blijft de verandering natuurlijk.

Wat kan er gedaan worden aan de lijntjes rond mijn mond?

Voor het verhelpen van lijntjes rond de mond zijn er verschillende behandelmogelijkheden, afhankelijk van de diepte van de lijnen en de structuur van de huid. Er kan gekozen worden voor een behandeling met hyaluronzuurfillers, waarbij de contour van de lippen verstevigd wordt en elke van de lijntjes apart wordt verzacht. Wanneer dit vakkundig gebeurt, ontstaat er geen dikke bovenlip.

In sommige gevallen zal de arts een andere behandeling adviseren, bijvoorbeeld een diepe peeling van het gebied boven de mond of een fractionele CO2-laserbehandeling. Bij dergelijke behandelingen wordt de structuur van de huid verbeterd met verzachting van de lijntjes als gevolg.

Hoe krijg ik mijn huid voller en frisser?

Dit kan bijvoorbeeld via een behandeling met een skinbooster. Dit is eigenlijk geen filler maar een huidverbeterende gel op basis van hyaluronzuur, waarin soms vitamines en voedingsstoffen zijn verwerkt.

Een skinbooster wordt met kleine prikjes oppervlakkig in de huid gebracht. Bij een dergelijke behandeling veranderen de contouren van het gezicht niet, maar wordt de huid van extra vocht en voedingsstoffen voorzien. Na de behandeling ziet de huid er voller en frisser uit.

Kan ik mijn neus laten behandelen met fillers?

Kleine veranderingen aan de neus zijn mogelijk met fillers. Wanneer er bijvoorbeeld een bobbel op de neusrug zit, kan het gebied daaromheen gevuld worden met een beetje hyaluronzuur waardoor de neus rechter lijkt.

Deze behandeling wordt vaak gedaan wanneer de cliënt (nog) niet toe is aan een operatieve neuscorrectie. Zo kun je als het ware vast wennen aan een ‘nieuwe look’.

Wat kan er gedaan worden tegen afhangende mondhoeken?

Afhangende mondhoeken kunnen ontstaan door verschillende factoren, bijvoorbeeld het verslappen van de huid van het gezicht, of door mimiek, maar ook door het slinken van botweefsel, met volumeverlies in het gezicht als gevolg.
Een behandeling bestaat daarom ook vaak uit verschillende onderdelen. Herstel van het verloren gegane volume en verstevigen van de mondhoeken kan worden gerealiseerd met behulp van fillers. In sommige gevallen kan aanvullend botulinetoxine toegepast worden in de spieren die de mondhoeken naar beneden trekken, zodat de afhangende mondhoeken minder worden.

De arts zal in ieder afzonderlijk geval het best passende persoonlijke behandelplan voorstellen.

Kan er ook wat gedaan worden tegen veroudering van de hals?

De hals is een lastig te behandelen gebied omdat de huid dun is, met weinig onderhuids vet. Een combinatie van verschillende behandelingen levert vaak het beste resultaat op: botulinetoxine met skinboosters en peelings of laserbehandelingen. Wanneer de verslapping al te ver gevorderd is, is een halslift door een plastisch chirurg vaak de enige oplossing.

Het loont dan ook de moeite om de hals steeds goed te verzorgen met crèmes en zeker ook met sunblock om veroudering zo veel mogelijk tegen te gaan of te vertragen. Ook een goede houding van het hoofd draagt bij aan voorkomen van cosmetische problemen in de hals.

Welke peeling is geschikt voor mijn huid?

Peelings worden ingedeeld naar diepte: er zijn oppervlakkige peelings, medium diepe peelings en diepe peelings.

Oppervlakkige peelings zijn meestal op basis van fruitzuren. Deze peelings kunnen, omdat ze slechts oppervlakkig in de huid doordringen, gedaan worden door geschoolde schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten.

Medium diepe peelings zijn over het algemeen peelings waarin TCA (tri chloor azijnzuur) zit. Deze peelings dringen iets dieper in de huid door, waarbij de huid van dag 3 t/m 6 na de peeling gaat vervellen. Deze peelings worden gedaan door huidtherapeuten en artsen.

De diepe peelings zijn op basis van fenol. Deze peelings zijn geschikt voor sterke huidveroudering en rimpelvorming en worden alleen uitgevoerd door geschoolde artsen. De ‘downtime’ bij deze peelings is 8 tot 10 dagen.

Tegenwoordig kennen we ook de zogenaamde ‘mozaïekpeelings’, peelings waarbij binnen één behandeling verschillende peelingvloeistoffen worden gebruikt. Op gedeeltes die dat nodig hebben wordt bijvoorbeeld fenol gebruikt, de rest van het gezicht wordt met TCA behandeld. Zo kan een peeling helemaal ‘op maat’ gemaakt worden.

Hoe ziet mijn gezicht eruit na een behandeling?

Dit verschilt van persoon tot persoon. Reacties op behandelingen kunnen variëren van lichte zwellingen en bloeduitstortinkjes tot blauwe plekken op en rond het behandelde gebied.
De ervaring leert dat dit na een paar dagen tot een week weer wegtrekt. We raden je aan om een behandeling niet te plannen kort voor een evenement waar je er op je best uit wilt zien.

Na een behandeling met botulinetoxine duurt het sowieso een paar dagen voordat de effecten zichtbaar zijn. Twee weken na de behandeling is het effect optimaal.

Na een behandeling met fillers kun je vrijwel meteen al resultaten zien, maar ook daar geldt dat het visuele effect optimaal zichtbaar is na twee weken.

Skinboosters vragen iets meer geduld. Deze behandelingen hebben bovendien pas echt effect als je ze in een aantal behandelsessies achter elkaar, dus bij wijze van kuur, afneemt.

Wat bepaalt de prijzen van botulinetoxine en fillers?

De prijs van beide producten wordt door een aantal uiteenlopende factoren bepaald.

Allereerst is er de kwaliteit en veiligheid van de producten zelf. In een gerenommeerde kliniek kun je ervan uitgaan dat alleen goedgekeurde producten gebruikt worden, die voldoende zijn onderzocht.

Vervolgens is het van belang dat je behandeld wordt door een cosmetisch arts die bevoegd en bekwaam is. Sinds kort is ‘cosmetisch arts’ een erkende specialisatie en is de titel beschermd. Alleen artsen die geregistreerd zijn als cosmetisch arts bij NVCG en KNMG mogen deze titel voeren.

Tenslotte mag je van een goede kliniek verwachten dat deze 24 uur per dag bereikbaar is bij eventuele problemen. En dat problemen met botulinetoxine en fillers op adequate wijze worden opgelost.

Staat jouw vraag er niet bij?

Gezocht maar geen antwoord gevonden op een specifieke vraag die je hebt? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.