Je DNA en je gezondheid

Wat is DNA?

In het kort:

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Iedere celkern bevat chromosomen. Elk chromosoom bevat een stof die we DNA noemen. DNA bevat de genetische code die door je lichaam gebruikt wordt om eiwitten te maken. Deze code wordt overgebracht door de genen, die de eiwitproductie van je cel reguleren. De genen bevatten onze erfelijke eigenschappen en bepalen zo, via de eiwitten, bijvoorbeeld de kleur van haar, huid en ogen, maar spelen ook een rol bij de chemische processen in ons lichaam (denk aan (erfelijke) ziektes, gevoeligheid voor blessures en herstel, gevoeligheid voor voedingsstoffen, hormoonhuishouding, psychische aandoeningen e.d.).

Waarom zou je een DNA-onderzoek willen?

Hoewel het grootste deel van je DNA niet verschilt van dat van andere mensen, is een klein gedeelte (<1%) van het DNA bij iedereen verschillend.  Sommige variaties komen vaak voor en daarvan weten we wat de gevolgen zijn; van andere is dat niet altijd even duidelijk. Uit DNA-onderzoek kan blijken welke van de veel voorkomende variaties bij jou aanwezig zijn, waardoor in een vroegtijdig stadium ontdekt kan worden wat voor risico je loopt op bepaalde symptomen of ziektes.

Er is wetenschappelijk aangetoond dat door verandering in bijvoorbeeld dieet of lifestyle invloed kan worden uitgeoefend op bepaalde processen die symptomen of ziektes creëren. Met andere woorden: uit DNA-onderzoek kunnen risicofactoren naar voren komen voor je fysieke en geestelijke gezondheid aan de hand waarvan een plan gemaakt kan worden om die factoren in positieve zin te beïnvloeden.

Hoe werkt zo’n DNA-onderzoek?

Er zijn zes verschillende genenpakketten (panels) die je kunt laten onderzoeken:

  • DNA Health: in dit panel wordt gekeken naar genetische variaties die een belangrijk effect hebben op je gezondheid of de kans op chronische ziekten (bijvoorbeeld osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes).
  • DNA Diet: de genen die in dit panel bekeken worden, hebben betrekking op gewichtsbeheersing en gevoeligheid voor bepaalde diëten (bijvoorbeeld low-carb of low-fat dieet).
  • DNA Oestrogen: dit panel bekijkt voornamelijk de manier waarop jouw lichaam oestrogenen afbreekt en geeft inzicht in de persoonlijke risicofactoren voor hormoongebruik.
  • DNA Skin: hier worden specifieke genen die belangrijk zijn voor een gezonde huid bekeken, zodat met gericht advies vroegtijdige huidveroudering kan worden voorkomen.
  • DNA Sport: hierin wordt gekeken naar verschillende genen op het gebied van trainingseffect, sportieve performance, gevoeligheid voor blessures en herstel.
  • DNA Mind: bepaalde genetische variaties kunnen extra risico met zich meebrengen voor vroegtijdige cognitieve achteruitgang of psychische aandoeningen (denk aan depressie, stress, burn-out, verslavingen). Met tijdige interventie kan het risico beperkt worden.

Het advies is om het algemene en meest uitgebreide DNA Health-panel standaard deel uit te laten maken van het onderzoekspakket. Daar kun je dan desgewenst een of meer van de andere panels aan toevoegen. Of je kiest voor het totale pakket van zes panels.

Het DNA-onderzoek zelf werkt als volgt:

  • Je krijgt een testkit mee naar huis met alle benodigdheden om zelf je wangslijmvlies af te nemen en op te sturen volgens de bijgevoegde, duidelijke instructies.
  • Als de uitslag bekend is, maak je een afspraak met Jeannette om deze te bespreken. Soms is er (voor een deelgebied) aanvullend laboratoriumonderzoek gewenst om nog beter geïnformeerd te zijn over je huidige gezondheidstoestand, dat overleggen jullie ook samen.
  • Als het plaatje compleet is, ga je samen met Jeannette om de tafel om dit uitgebreid te bespreken. Zij kan je dan specifieke adviezen geven die toegespitst zijn op jouw situatie, om de beste versie van jezelf te worden en om ziekte en symptomen in de toekomst te voorkomen. Een uitgebreid rapport van het DNA-onderzoek en het hierop gebaseerde persoonlijke advies van Jeannette krijg je na afloop mee.

Dit DNA-onderzoek is in principe eenmalig. Na verloop van een nader af te spreken tijd kun je een vervolgafspraak maken bij Jeannette om te zien of je op het goede spoor bent met het opvolgen van de op maat gemaakte adviezen. Het kan zijn dat daarvoor laboratoriumonderzoek nodig is, soms is een adviesgesprek voldoende.

Dit is wat we noemen personalised medicine. Advies tot op het gen nauwkeurig, helemaal op maat gemaakt voor jou. En gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van DNA en lifestyle.

Hulp in de praktijk

Afhankelijk van het advies dat we je geven, is het soms prettig om wat hulp te krijgen bij de volgende stap, de uitvoering. Als bijvoorbeeld sporten of krachttraining voor jou het aangeraden pad is, dan kan dat een lastig traject zijn om vol te houden in je eentje. Maar ook een substantiële verandering van je voeding, of afvallen, vergt een vorm van doorzettingsvermogen waar een stok achter de deur vaak welkom is. 

Als je echt werk wilt maken van jezelf, bieden we je ook daarin ondersteuning. Dat doen we via een samenwerking met Leroy Grau Personal Training. Op basis van Jeannettes adviezen werkt Leroy voor en met jou een gepersonaliseerd programma uit en begeleidt jou daar intensief bij. Voortgang evalueren doe je zowel geregeld met Leroy als later met Jeannette. Personalised medicine en personal training hand in hand aan het werk voor jou – veel persoonlijker kunnen we het niet maken!

Maar don’t worry – onze adviezen vragen echt niet altijd om dergelijke intensieve maatregelen. Soms is een simpele verandering van dieet al genoeg. Of kom je een heel eind met domweg meer te gaan bewegen. Het hangt allemaal erg af van waar je staat en waar je naartoe wilt. Samen met Jeannette kun je daar een routekaart voor maken.

Is het veilig?

Jeannette Hessels volgde een gespecialiseerde opleiding bij DNAlife van Nordic Laboratories (www.nordiclabs.com) en mag zich nu DNAlife Certified Practitioner noemen. In combinatie met haar achtergrond en medische kennis als arts en anti-ageingspecialist heeft zij hiermee een unieke verbijzondering op het gebied van gezond ouder worden toegevoegd aan haar bestaande kennis- en vaardighedenpakket. De DNA-test zelf is ongecompliceerd en pijnloos en zolang je je aan de voorschriften houdt ook volkomen veilig.

Hoe zit het met de bescherming van persoonlijke gegevens bij het DNA-laboratorium?

Nordic Laboratories (www.nordiclabs.com) is een particulier laboratorium waar je gegevens beschermd worden volgens de Europese privacyrichtlijnen. Niemand heeft verder inzage in jouw gegevens en ze worden niet doorgegeven aan commerciële partijen.

Dit spreekt je misschien ook aan:

Ik ben een fan van de website van Blow (’n Beetje Leuk Ouder Worden). Wies Verbeek heeft een hoop goede inzichten en ideeën en nuttige tips om gezond ouder te worden – we delen die passie dus! Wies heeft onlangs een DNA-test laten uitvoeren en deze door mij laten beoordelen, compleet met lifestyle-adviezen voor haarzelf. In dit filmpje deelt ze haar bevindingen.

Tips | Nieuws

Mijn favoriete zomer-behandelingen

De zomerkriebels beginnen alweer prettig opdringerig te worden; tijd om mijn huid voor te bereiden op de zomer (al was ik daar stiekem al mee begonnen).
Ben je benieuwd wat mijn drie favoriete zomerbehandelingen zijn? Ik doe ze uit de doeken in mijn recente blog.

Contact

T: 06 – 480 90 957
E: info@jeannettehessels.nl

of vul het contactformulier in:

Reviews