Je hoort ze te pas en te onpas, kreten als ‘ze ziet er toch niet meer uit, met die botoxlippen?’, ‘ze heeft nu van die prachtige botoxlippen’, ‘ik wil wel wat aan mijn gezicht laten doen, maar ik wil geen botoxlippen’.
Los van wat je vindt van cosmetisch vergrote lippen wil ik vooral duidelijk maken dat botoxlippen niet bestaan. Serieus: botoxlippen bestaan niet.
Ik leg je uit waarom.
In de medisch-cosmetische praktijk wordt o.a. gebruikt gemaakt van injectables met botulinetoxine (in de volksmond ‘botox’*). Botulinetoxine is een neurotoxisch eiwit dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Het eiwit kan in kleine hoeveelheden worden gebruikt om spieren te ontspannen en daardoor rimpels te verminderen.
Botulinetoxine werkt door de zenuwimpulsen die de spiercontractie veroorzaken te blokkeren. Het effect is tijdelijk en duurt meestal enkele maanden. Botulinetoxine wordt geïnjecteerd in de spieren die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de ongewenste rimpels.
Met andere woorden: de primaire functie van het toedienen van botulinetoxine is om spierwerking te verslappen/verminderen. Dat verklaart ook waarom bijvoorbeeld een fronsrimpel tussen je wenkbrauwen minder wordt of verdwijnt na injecties met botulinetoxine.
Kun je je voorstellen wat er met je lippen zou gebeuren als je ze met botulinetoxine zou laten behandelen? Niet alleen zakken ze tot op je kin, je zou ze ook een poosje amper meer kunnen gebruiken. Denk aan de verdoving van de tandarts voordat die is uitgewerkt. Lastig eten en drinken, en zoenen is er ook even niet bij.
Nu we de mythe over botoxlippen uit de wereld hebben geholpen, nog even een toelichting waar botulinetoxine dan zoal wel voor gebruikt kan worden.
Zoals gezegd, spieren in je gezicht die je door de jaren heen onwillekeurig getraind hebt (repeterende gezichtsuitdrukkingen, fronsen, knijpen tegen de zon) kunnen door een behandeling met botulinetoxine minder actief worden zodat ze minder zichtbaar aan het werk zijn. De frons tussen je wenkbrauwen is het bekendste voorbeeld, maar ook andere voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes kunnen zachter en minder opvallend worden.
Ook voor medische doeleinden
Behalve voor cosmetische correcties wordt botulinetoxine ook gebruikt voor medische doeleinden, zoals het behandelen van migraine, spanningshoofdpijn, overmatig zweten, spasticiteit en andere aandoeningen.
De behandeling is snel, veilig en minimaal invasief. De werking is tijdelijk, wat betekent dat herhalingen nodig zijn voor een langdurig effect. Hoe vaak je terug moet komen, verschilt per persoon en per spiergroep en hangt ook samen met het type huid, je leeftijd, je leefstijl en welk merk botulinetoxine gebruikt wordt.
Als vuistregel kun je uitgaan van 3 tot 4 maanden, maar in veel gevallen kan het wel 6 maanden duren voordat het effect van de behandeling is uitgewerkt. Hoe vaker je botulinetoxine herhaalt, hoe langer de intervals tussen de behandelingen over het algemeen zullen worden.
Botulinetoxine wordt al decennialang in de esthetische en medische wereld gebruikt. Er is inmiddels heel veel onderzoek gedaan naar de impact van botulinetoxine, en de langetermijneffecten zijn bekend. Mits door een ervaren en bekwame arts toegediend, is botulinetoxine volkomen veilig te gebruiken.
Vollere lippen
Ik hoop dat nu duidelijk is waarom botoxlippen niet bestaan ;-). Mocht je van mening zijn dat je lippen wat aan de dunne kant zijn en wel een beetje extra volume kunnen gebruiken, dan helpen we je graag met een filler die doet wat ie zegt: hij vult. En verstevigt, wat het tegenovergestelde is van het verslappende effect van botulinetoxine. Bij de toepassing van een filler moet je ook niet doorschieten, om een duckface te voorkomen, maar daar doen we bij ons in de kliniek sowieso niet aan.
*Botox is een gedeponeerd handelsmerk en de naam van een botulinetoxineproduct dat wordt geproduceerd door Allergan. Er zijn verschillende merken botulinetoxine in omloop, zoals Alluzience, Azzalure, Bocouture, Botox, Dysport en Vistabel.