Jeannettes recepten

Goede en gezonde voeding speelt een belangrijke rol in de Positive Aging lifestyle en draagt in grote mate bij aan onze quality of life. 

Jeannette schreef een artikel waarin ze dieper ingaat op alle relevante aspecten van voeding, de invloed op ons lichaam, de verdeling tussen de verschillende macronutriënten et cetera. We zijn de laatste hand aan het leggen, je vindt het binnenkort op haar blogpagina.

Maar behalve een wetenschappelijke en persoonlijke interesse voor, heeft Jeannette ook een hands-on benadering van gezonde voeding. Ze staat graag in de keuken om heerlijke, voedzame en ‘verantwoorde’ hapjes en gerechten klaar te maken. Een aantal van haar favoriete recepten deelde ze al op Instagram, we zetten ze hieronder bij elkaar voor je.

Deze pagina wordt aangevuld zodra er nieuwe recepten zijn, dus hou ‘m in de gaten!

Chocoladeharten

Ingrediënten

  • 2 repen chocolade (ik nam van Vivani 99%, maar je kunt ook 50% of 70% cacao nemen)
  • Cranberries gedroogd
  • Energymix met cacaonibs en berries of zaden/pittenmix met gojiberries en rozijnen. Allerlei variaties mogelijk, ook kokosvlokken zijn lekker erdoor.


Bereiding

  1. Smelt de chocolade ‘au bain marie’.
  2. Giet het daarna uit over een met bakpapier beklede snijplank.
  3. Strooi de energy mix en de cranberries eroverheen, lekker veel.
  4. Laat de chocolade hard worden.
  5. Steek er met bakvormpjes hartjes uit.
  6. Van de rest van de chocolade maak je brokken, net zo lekker.

Eiwitrijke salade

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • Gemengde jonge bladsla, liefst biologisch
  • 1/2 zoete puntpaprika
  • 6 cherry tomaatjes
  • Flinke scheut extra vierge olijfolie
  • Scheutje balsamicocrème
  • 25 gram pecannoten
  • Eetlepel pompoenpitten
  • 50 gram tofu rosso (Taifun), in blokjes
  • 75 gram geblancheerde sojabonen
  • Handje broccolikiemen

 

Bereiding

  1. Rooster de pompoenpitten in een pan zonder olie of boter.
  2. Verdeel de salade over een groot bord en sprenkel er de olijfolie en balsamico overheen.
  3. Snij de puntpaprika en tomaatjes in stukjes en verdeel over de salade.
  4. Dan de eiwitten: verdeel de tofublokjes, sojabonen, pecannoten en geroosterde pompoenpitten  over de salade.
  5. Tenslotte de broccolikiemen (bevatten veel meer sulforaphane dan gewone broccoli), als gezonde garnering

 

Deze salade bevat ongeveer 25 gram eiwit.

Chocolade-amandeltruffels

Ingrediënten

  • 100 g amandelmeel
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 2 eetlepels witte amandelpasta
  • 2 eetlepels MCT-olie (of kokosolie, dat geeft de truffels een kokossmaakje)
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • Theelepel vanille-extract
  • Snufje Himalayazout
  • Paar witte amandelen

 

Bereiding

  1. Meng amandelmeel, cacaopoeder en zout in een kom.
  2. Voeg de MCT-olie, amandelpasta, agavesiroop en de vanille toe.
  3. Meng het eerst met een lepel, het deeg moet vochtig zijn maar wel aan elkaar blijven plakken. Proef even of je het zoet genoeg vindt, anders doe je er nog wat agavesiroop bij.
  4. Rol een aantal balletjes en druk ze een beetje plat door een amandel in de bovenkant te duwen. Je kunt ze ook garneren met cacaonibs, pure hagelslag of kokosrasp.
  5. Laat ze een aantal uur in de koelkast opstijven.

 

(Recept op basis van een recept van Biotona.)

Glutenvrije vegan worteltaart

Ingrediënten

  • 100 g amandelmeel
  • 125 g glutenvrije havervlokken of glutenvrij havermeel
  • 200 g ontpitte dadels
  • 200 g appelpuree (zelfgemaakt of uit een pot, liefst zonder suiker)
  • 200 biologische wortel geraspt
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel (variatie: speculaaskruiden)
  • snufje zout
  • sap van ½ sinaasappel
    50 g rozijnen
  • 50 g gehakte pecannoten
  • 1 tl baking soda + scheutje appelazijn
  • 100 ml amandelmelk

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Snijd de dadels in kleine stukjes, meng deze met de appelmoes en
    het sinaasappelsap. Dat kan met een vork of met de blender.
  3. Voeg meel, wortelrasp, zout, kaneel en bakpoeder aan dit mengsel toe.
  4. Vervolgens doe je de amandelmelk erbij.
  5. Los de bakingsoda op in de appelazijn. Het mengsel gaat eerst bruisen,
    voeg het daarna toe aan het beslag.
  6. Roer er daarna de rozijnen en de gehakte noten door en meng met
    een vork alles goed door elkaar tot een deegachtige massa.
  7. Doe de massa in een met bakpapier beklede taartvorm en bak de
    taart 45 minuten in de oven.

 

(Recept gebaseerd op ohmypie.nl.)

Glutenvrije vegan muscle balls

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 100 g ontpitte dadels
  • 50 g gehakte noten
  • 25 g vegan eiwitpoeder (vanille- of chocoladesmaak)
  • 30 g glutenvrije havermout of havervlokken
  • Snufje zout
  • 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden
  • Indien nodig wat amandelmelk
  • Kokosrasp

 

Bereiding

  1. Snijd de dadels in kleine stukjes en hak de noten fijn.
  2. Meng alle ingrediënten behalve de kokosrasp in een kom of gebruik een keukenmachine. Als het mengsel te droog is, kun je er wat amandelmelk of andere plantaardige melk aan toevoegen.
  3. Vorm van het mengsel met je handen kleine balletjes.
  4. Rol de balletjes door de kokosrasp.
  5. Laat ze even in de koelkast opstijven voor gebruik.

Glutenvrij vegan noten/zadenbrood

Ingrediënten

  • 150 g amandelmeel
  • 200 g glutenvrije havervlokken
  • 40 g chiazaad
  • 50 g gojibessen
  • 50 g mulberries (rozijnen kan ook)
  • 2 dadels, in kleine stukjes gesneden
  • 50 g gemengde en gehakte noten, pompoenpitten etc.
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel kaneel (variatie: koek-en speculaaskruiden)
  • Snufje zout
  • 375 ml amandelmelk
  • 1 eetlepel arrowroot

 

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175 graden.
  2. Los de arrowroot op in de amandelmelk.
  3. Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom, kneed even.
  4. Voeg daarna de amandelmelk toe, en kneed nog even (kan met een vork of deeghaken).
  5. Doe de massa in de cakebakvorm, bekleed met bakpapier.
  6. Zet 45 minuten in de oven.

     

De volgende serie recepten is alweer in aantocht - hou deze pagina in de gaten!