15 vragen aan Jeannette Hessels

1. Kun je voor mij nog even bij wijze van elevatorpitch samenvatten wat je doet, zodat ik niet je hele website hoef te lezen?

Ik help mensen zich goed te voelen en er op hun mooist uit te zien, ook als de jaren gaan tellen. Met persoonlijke adviezen voor gezond ouder worden en een gezonde leefstijl en met bijpassende, goed gekozen cosmetische behandelingen breng ik je innerlijke schoonheid naar buiten. Ik haal je dus niet uit je leeftijdsgroep weg, maar zorg er wel voor dat je er frisser, beter en stralender uit gaat zien. En ik richt me niet alleen op je buitenkant, maar zoek de goede aansluiting met de binnenkant.

2. Waarom doe je dit?

Enerzijds uit een persoonlijke interesse: ik heb van jongs af aan al veel belangstelling gehad voor schoonheid en voor alles dat met gezondheid te maken heeft. Toen ik in de cosmetische wereld terechtkwam heb ik als cosmetisch arts jarenlang alleen aan de buitenkant gewerkt, wat wel erg leuk is om te doen, maar waarbij ik me steeds meer ging realiseren dat het belangrijkste aspect van schoonheid van binnenuit komt. Daar is de fascinatie voor gezondheid aangewakkerd, en toen ben ik me tijdens een specialistische masterstudie gaan verdiepen in alles wat bij preventie van veroudering en gezond ouder worden komt kijken. Ik vind het zelf een mooie aanvulling op de cosmetische kant. Ik vind het heel leuk om als cosmetisch arts naar iemand te kijken, vooral naar het gezicht, en te kijken waar de tekenen van veroudering zichtbaar zijn en hoe ik die zo subtiel mogelijk kan aanpakken. Ik heb daarbij een voorkeur voor huidverbeterende behandelingen omdat ik ervan overtuigd ben dat je met een gezonde huid al een zoveel betere uitstraling hebt. En die gezonde huid kun je ook nog van binnenuit verbeteren. Dat maakt het cirkeltje weer rond.

Anderzijds uit een drive om anderen te helpen: ik wil mijn kennis delen en andere mensen inspireren om ook op die manier met schoonheid bezig te zijn, om niet krampachtig vast te houden aan dat jeugdige uiterlijk of het ideaalbeeld van schoonheid, maar om op een zo gezond en mooi mogelijke manier ouder te worden.

3. Waarom vind je dat zo belangrijk?

Onze cultuur en maatschappij zijn heel erg gefocust op jeugd en op een beeld van perfectie qua schoonheid. Ik denk dat dat de verkeerde route is om te nemen, vooral als vrouw, en dat je zoveel goeds kunt doen voor je uitstraling zonder per se aan een jeugdig uiterlijk en een van buitenaf opgelegd schoonheidsideaal vast te houden. Iedereen heeft schoonheid in zich, ook als je ouder wordt. Misschien wel meer omdat je dan ook wijzer bent geworden en meer weet van het leven.

Ik heb de passie om dat zoveel mogelijk naar voren te halen, die schoonheid die iedereen kan hebben als je lekker in je vel zit.

4. Waarom heb je de stap gezet naar een eigen bedrijf?

Omdat ik nergens anders zo goed die eerdergenoemde combinatie kan oppakken. Het is bij veel bedrijven zo vaak OF de buitenkant, OF alleen voeding, OF alleen sport, en ik wil juist alles samenvoegen om mensen te coachen door het oerwoud van mogelijkheden heen naar iets dat op maat gemaakt is. Ik heb er zo m’n eigen ideeën over ontwikkeld en die passen niet in de keurslijven van veel andere klinieken en instellingen. Maar ik heb bovendien het hele pad zelf gelopen, ik weet waar ik het over heb, het is allemaal doorleefde kennis. Ik ben zelf gaan zoeken naar hormonen rond de overgang, naar het hoe en naar het wel of niet, dus ik kan vrouwen adviseren vanuit kennis die ik aan den lijve vergaard heb. Hetzelfde geldt voor voeding. Het is allemaal een combi van theorie en praktijk. Ik lepel niet op wat ergens in boeken of op het internet te vinden is; het is een samensmelting van wat ik allemaal zelf ontdekt heb. Ik heb echt geen nieuw dogma gecreëerd, dat wil ik niet zeggen, maar ik weet wel hoe ik voor iemand een persoonlijk plan kan maken.

5. Welk soort uitdagingen of klanten geeft je de meeste voldoening?

Ik vind het heel leuk als ik tegen iemand, die al jaren bij me komt voor cosmetische behandelingen en die is gaan sukkelen met overgangsklachten, kan zeggen dat je daar wat aan kunt doen, en haar daarmee kan helpen.

Maar ook mensen die bij me komen met dat ze niet zo lekker in hun vel zitten, en na mijn adviezen na een paar maanden zeggen dat ze zich zo veel beter voelen, geeft me veel voldoening. Mensen verder helpen en inspireren, daar doe ik het voor. Wat ik vroeger als klein kind al zei: “ik wil mensen helpen”.

6. Wie bewonder je, binnen en buiten je vak?

Binnen mijn vak bewonder ik collega’s die doortastend zijn en hun eigen visie achterna gaan. In de healthy ageing-sfeer is dat bijvoorbeeld Theodora Mantzourani, een Londense arts die heel veel weet over allerlei processen die met veroudering te maken hebben en hoe je die ten goede kunt beïnvloeden. Buiten mijn vak ben ik fan van Jane Fonda; zij heeft een wijze uitstraling, staat nog steeds heel actief in het leven en houdt ervan om er goed uit te zien. Zo zou ik ook graag in het leven staan op mijn 80e.

7. Wat is naast je werk belangrijk voor je?

Buitensporten. Hardlopen, wandelen, bootcamp – ik ben heel erg een buitenmens en liefst zo veel mogelijk in de buitenlucht.

Daarnaast doe ik graag dingen met vriendinnen zoals wandelen, theedrinken, een goed gesprek voeren. Ik heb een groep vriendinnen die regelmatig bij elkaar komt, een soort vrouwencirkel, en dat vind ik helemaal het einde.

En lezen. Alles door elkaar: over gezondheid, spirituele literatuur, psychologisch getinte dingen, maar ook eens een spannend boek. Of een romantisch boek (niet zo’n boeketreeksgeval, maar echt een mooi verhaal).

8. Als iedereen een kloon van jou zou zijn, hoe ziet de wereld er dan uit?

Groener en schoner, geen bio-industrie en grote veehouderijen meer. We eten met z’n allen zoveel mogelijk plantaardig. We gebruiken zo min mogelijk plastic en zijn goed bezig met recyclen. Ik ben een echte earth keeper. Ik ben voor een eerlijke verdeling van de groene resources die we hebben op deze aarde als we niet meer zoveel vlees eten met z’n allen.
En verder is de aarde een liefdevolle plek waar we elkaar accepteren zoals we zijn.

9. Wat is je grootste ergernis?

Rommel. Thuis, in de natuur, zwerfvuil, een hondendrol midden op straat. Dat mensen niet zorgvuldig omgaan met publieke ruimtes maar hun eigen troep laten slingeren.

Oh, en nog eentje, dat vind ik echt heel erg: oneerlijkheid.

10. Guilty pleasure?

Chocola. Te veel, en van het verkeerde soort. Dus niet alleen die verantwoorde donkerbruine met 85% cacao, maar die ongezonde, lekkere, met te veel suiker…

11. Waar kan ik je ‘s nachts wakker voor maken?

Ehhh…. daar moet je wel een héél goede reden voor hebben…

12. Wat is je favoriete YouTube-filmpje?

Momenteel is dat een filmpje van Angie van HotandFlashy waarin ze uitlegt hoe je rimpels kunt verminderen door simpelweg op je rug te gaan slapen! Nou ja, simpel, simpel… als fervent zijslaper heeft het me best een paar nachten (en wat nachtrust ) gekost voordat ik daaraan gewend was. Maar dat was het meer dan waard, ik merk echt dat bepaalde rimpels en zwelling onder mijn ogen een stúk minder zijn geworden. En ik vind de manier waarop ze het allemaal uitlegt ook hartstikke leuk.

13. Hoe ziet je ideale zaterdagavond eruit?

Een romantisch samenzijn met m’n echtgenoot, lekker eten, goeie muziek, het liefst afgerond met stomende seks. En niet te vergeten: chocola!

14. Wat staat er op je bucketlist?

De Kilimanjaro beklimmen met mijn oudste zoon; de Rotterdam Marathon lopen; op reis naar Nepal en Tibet.

15. Ik ben enthousiast over wat je te bieden hebt, wat is mijn eerste stap?

Neem vooral contact met me op, vraag me het hemd van het lijf. Geen vraag is te raar. Ik vind het heel erg leuk om met mijn vak bezig te zijn, dus ik help je graag. Bel of schrijf me maar!
En je kunt me ook volgen op Instagram, daar geef ik regelmatig tips op het gebied van gezond en mooi ouder worden.

Jeannette Hessels volgde de opleiding tot arts aan de Universiteit Maastricht. Na het artsexamen deed zij chirurgische ervaring op, waarna zij de huisartsopleiding volgde en enige tijd werkzaam was als huisarts. Vanwege haar interesse in cosmetische behandelingen en huidverbetering heeft Jeannette zich sinds 2003 in deze richting verder gespecialiseerd. Zij was werkzaam in verschillende privé klinieken en op de dermatologische afdeling van een groot ziekenhuis.  Tevens heeft zij een internationale masterstudie gevolgd in Preventive and Anti Aging Medicine.
 
Als specialist op het gebied van Positive Aging is dokter Hessels op de hoogte van alle mogelijkheden en technieken die ingezet kunnen worden voor het behoud of terugwinnen van een jeugdige uitstraling. In goed overleg met haar cliënten is zij steeds in staat op subtiele wijze hun uitstraling te verbeteren.
 
Tot 1 januari 2024 was Jeannette Hessels op parttimebasis ‘leading’ cosmetisch arts bij Bergman Clinics in Zwolle. Zij hield toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de cosmetische behandelingen (waaronder injectables en peelings) en gaf sturing aan collega’s. Tevens inventariseerde en introduceerde zij nieuwe technieken.
Vanwege haar verregaande ervaring in het behandelen met peelings is ze ook trainer en medisch adviseur bij Skin Tech Pharma, waar ze collega-cosmetisch artsen traint in het toedienen van medium en diepe peelings. 
Sinds 1 oktober 2019 heeft Jeannette Hessels haar eigen parttime praktijk in Positive Aging aan de Jan van Scorelstraat in Utrecht.
 
Dokter Hessels is gecertificeerd lid van de NVCG (Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde) en ook door de KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Geneeskunde) erkend als cosmetisch arts. Daarnaast is zij een dnalife® Certified Practitioner.