Voorjaarsschoonmaak

Wat ik me herinner uit mijn jeugd is dat mijn moeder altijd de kriebels kreeg zodra er een eerste lentezonnetje door de ramen naar binnen scheen: er moest gepoetst worden, gordijnen gewassen, ramen gelapt en dekens uitgeklopt. De geur van sop vulde de kamer. Wanneer ze uitgepoetst was, nam ze vervolgens spinnend plaats in de tuin in de voorjaarszon; zonder zonbescherming, dat dan weer wel…

Eigenlijk nog niet eens zo’n gek idee, die voorjaarsschoonmaak. Niet alleen van je huis, maar ook van je lijf. Een lange winter van net iets te veel binnen op de bank hangen met de verwarming aan vraagt om een goede onderhoudsbeurt voor de binnen- en buitenkant van je body. En afgelopen winter heeft volgens mij extra lang geduurd, dus doen we die uitgestelde voorjaarschoonmaak gewoon in mei!

Buitenkant – weg met die vale winterhuid

Allereerst de buitenkant: nu het seizoen voor peelings een beetje op zijn einde loopt, gaat er niets boven een behandeling met skinboosters om je huid uit haar winterslaap te halen. Het voordeel van de toedieningstechniek voor skinboosters is dat de vloeistof IN en niet OP je huid terechtkomt. Dit stimuleert de doorbloeding en activeert de productie van collageen en elastine in je huid, en zorgt ervoor dat al die waardevolle voedende, hydraterende en herstellende ingrediënten terecht komen op de plekken waar je huid ze zo hard nodig heeft. Je voorziet je huid daarmee van allerlei ‘goodies’ die haar voeden en weer stevig, fris en stralend maken. Je huid daarna goed beschermen wanneer je de zon in gaat, is wel een ‘must’.

Je kunt je huid ook opknappen met behulp van goed werkende huidverbeterende crèmes. Ikzelf ben fan van de producten van ZO Skin Health, met retinol en vitamine C als de meest werkzame stoffen, omdat dit producten voor huidverbetering met klinisch bewezen resultaten zijn. Met andere woorden: hier heb je ook écht wat aan.

Voel je wel wat voor een stevige opknapbeurt van je huid die iets verder gaat dan de gemiddelde (overigens niet te versmaden) verwenbehandeling bij de betere schoonheidsspecialist, dan raad ik je een Facial Treatment bij mijn collega Nadine van Gijn, huidtherapeut in mijn kliniek, aan. Je profiteert dan van het goede van de ZO Skin Health producten en een huidverbeterende dieptebehandeling van je huid, zonder downtime.

En als je dan toch aan het plannen bent: een huidverstrakkende behandeling met de EndyMed is ook een goed idee. Door de minimale downtime kun je deze behandelingen ook in het voorjaar en de zomer plannen. De stimulering van het collageen en elastine in je huid houdt na de kuur nog een aantal maanden aan.

Het begint allemaal aan de binnenkant

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: een gezonde, positieve uitstraling ontstaat van binnenuit. Met het behandelen van alleen je huid ben je er niet. Je kunt ook denken aan een paar dagen detoxen met behulp van sapjes, een heuse vastenkuur of gewoon je voedingspatroon weer eens onder de loep nemen en de snelle suikers eruit gooien en de stamppotten plaats laten maken voor een lekkere salade.

Een ander goed idee is een 5-daagse vastenkuur, het zogenaamde ‘Fasting Mimicking Diet’, een uitgekiend dieet wat voor je lichaam aanvoelt als vasten maar waarbij je toch eet en geen honger hoeft te hebben. Het is ontwikkeld door de Italiaanse anti-ageing-professor Valter Longo, en uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Niet alleen voel je je beter en gaat je huid ervan stralen, je krijgt een sterkere mentale focus, je bloedsuikers stabiliseren, je cholesterolwaarden verlagen, je lichaam ‘vernieuwt’ zich door het opruimen van oude cellen, je vet- en suikerstofwisseling resetten zich, je buikvet vermindert en je verliest een paar van die overtollige winterpondjes. Klinkt als een goede deal toch? Ik heb het al een paar keer gedaan en het wordt iedere keer makkelijker. 
Valter Longo’s boek The Longevity Diet bevat talloze waardevolle feiten over gezond ouder worden die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Ik pak het regelmatig uit de boekenkast.

En is het voorjaar niet ook een goede tijd om weer eens naar je sport- en bewegingsgewoonten te kijken? Steeds weer blijkt dat een combinatie van krachttraining (nee, je wordt er niet een soort hulk van) en cardio het beste is.

En last but not least, ook al is de winterslaapperiode voorbij, een goede nachtrust is zo ontzettend belangrijk voor je lichaam, ook in het kader van Positive Aging…. Maar daar kom ik later deze maand uitgebreid op terug in een apart blog. Hou mijn social media in de gaten – ik laat het weten als het artikel op de website staat.


Vragen of een handje hulp nodig? Laat het me weten!

Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Goed verhaal, ga ik delen