Anti-aging, healthy aging, positive aging – what’s in a name?

‘Anti-aging’ – hoe dan?

Hoe langer ik als cosmetisch arts aan het werk ben, hoe meer ik mij ervan bewust word niet gelukkig te zijn met de in mijn vak gangbare term anti-aging.

Alsof je niet oud mag worden.

Alsof het een overtreding is, alsof er ‘gevochten’ moet worden tegen leeftijd en ouder worden – terwijl we weten dat het een natuurlijk en onomkeerbaar proces is. Bovendien ervaar ik zelf dat ik met het ouder worden steeds lekkerder in mijn vel ga zitten.

Healthy aging dan?

Dat klinkt al beter…

Alhoewel gezondheid natuurlijk de bakermat van prettig ouder worden is, dekt deze term wat mij betreft de lading ook niet helemaal. 
Die ‘lading’, tevens de filosofie achter alles wat ik doe (zowel professioneel als privé – yes, I walk the talk), bestaat voor mij uit de combinatie van fysieke en geestelijke gezondheid en natuurlijke schoonheid. Werken met wat je lichaam en je uiterlijk je in potentie te bieden hebben en daarop voortborduren tot de gezondste en mooiste versie van jezelf, dat is mijn motto.

Ik voel mij dan ook veel meer thuis bij de term Positive Aging

Positive Aging staat voor het proces waarbij je een positieve houding ontwikkelt rondom ouder worden, je je goed voelt over jezelf, je fit en gezond wilt blijven en vol in het leven blijft staan terwijl je ouder wordt. Daar hoort wat mij betreft niet alleen het nastreven van een goede gezondheid bij, maar ook het op een positieve manier bezig zijn met je uiterlijk. Niet krampachtig vasthouden aan een jeugdig schoonheidsideaal, maar er zo verzorgd en fris mogelijk uit blijven zien.

Een combinatie van leefstijl en de juiste cosmetische en huidverbeterende behandelingen. Aangevuld met de mindset om positief in het leven te staan, wijs en tevreden.

En wanneer de menopauze zich aandient en de overgang ons een gevoel kan geven van ‘verval’ en ‘niet meer relevant zijn voor de maatschappij’, is Positive Aging extra van belang.

Positief etiket

Op zich niets nieuws onder de zon, want in feite ben ik hier al een aantal jaren mee bezig. Maar nu heeft het beestje ook een naam gekregen waar ik voor de volle 100% achter sta. Positive Aging wordt dan ook het centrale thema in mijn praktijk, en komt terug in de nieuwe naam van mijn kliniek:

 

Er is een bijpassende huisstijl ontwikkeld en de website kreeg een make-over.
En behalve op Instagram vind je me nu ook op LinkedIn.

Serie over Positive Aging

Wat extra leuk is, is dat de NVCG (Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde – de brancheorganisatie van cosmetisch artsen) me gevraagd heeft om een serie artikelen te schrijven over het fenomeen Positive Aging, gericht op vakgenoten (trots op!). Dat doe ik natuurlijk graag, maar waarom zou ik mijn collega’s exclusiviteit geven bij zo’n voor iedereen belangrijk onderwerp?

Aldus besloten gaan we per artikel een vertaalslag maken naar minder medisch-wetenschappelijk taalgebruik, waardoor de inhoud toegankelijk wordt voor iedereen.

Binnenkort staat het eerste artikel in de serie ‘Positive Aging’ op mijn blog, waarin ik uitleg wat veroudering nou eigenlijk inhoudt.

In de loop van dit jaar komen o.a. de onderwerpen voeding, lichaamsbeweging, stress en slaap en hun invloed op het verouderingsproces, c.q. verouderingsgerelateerde ziekten, aan de orde.

Hou mijn social media dus in de gaten!

 

P.S. Ik ben benieuwd wat je van de nieuwe huisstijl en website vindt, laat het me vooral weten bij je eerstvolgende bezoek aan de kliniek!

Goed verhaal, ga ik delen