Lekker in de zon! Of toch niet?

Hoe fijn is het wanneer de zon schijnt!  Niet alleen word ik daar blij van, maar eigenlijk kijkt iedereen een stuk vrolijker. Mensen komen uit hun huizen, bevolken de straten, parken en terrassen.

Wat me steeds weer opvalt, is hoe weinig mensen zich bewust zijn van de verouderende werking van de zon! Ja, je krijgt er een mooi kleurtje van en je humeur knapt ervan op, maar ondertussen vinden er in je huid allerlei processen plaats die niet zo fijn zijn….


Dit gebeurt er in en met je onbeschermde huid in de zon

Ik zet nog even op een rijtje wát er dan precies gebeurt: door de uv-straling ontstaan er vrije radicalen in je huid die schade toebrengen aan je DNA. Met als gevolg: het sterker en sneller verouderen van je huid, het ontstaan van ontsierende pigmentvlekken, rimpels, verslapping en noem maar op. Bovendien stijgt ook je kans op het krijgen van verschillende vormen van huidkanker*. Als je je huid te vaak en te lang (onbeschermd) aan uv-straling blootstelt, beschadigen je huidcellen; als je huid verbrandt, beschadigt je DNA zelfs onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Huidkanker is nu de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland*.


Dusss…

Vandaar het advies: smeren, smeren en nog eens smeren. Met zonbescherming, wel te verstaan. 
En juist daarmee zijn we vaak een beetje slordig. ‘De lentezon valt wel mee’, ‘alleen maar even een blokje om met de hond’, ‘ik verbrand nooit’, ‘een drankje op het terras kan geen kwaad’, ‘goed voor de vitamine D’ zijn opmerkingen die ik meestal hoor. En zo lopen we ongemerkt meer schade op dan we zouden willen.

En wat te denken van de schade aan onze huid door het zogenaamde ‘blue light’, het blauwe licht van de schermen waar we aan vastgeplakt lijken te zitten? De laatste tijd komt steeds meer onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat ook door het blauwe licht van deze schermen DNA-schade aan de huid ontstaat.


Zonnebrandcrèmes

Zelf gebruik ik iedere dag, als laatste stap in mijn huidverzorging, een crème met SPF 30 (ik ben fan van de Sunscreen & Primer SPF30 van ZO Skin Health, maar ook de Melablock en Fulgora van Skin Tech Pharma zijn fijn). Zomer en winter. En als ik ga hardlopen, smeer ik een dikke laag SPF 50. Het verschil tussen SPF 30 en 50 is niet zo heel groot, maar als je gaat sporten in de zon of langere tijd buiten denkt te zijn, kies dan voor de zekerheid van SPF 50. Of smeer je SPF 30 wat vaker bij.

In de zomer heb ik tegenwoordig een heel fijn zonnepoeder (Sunscreen & Powder Broad Spectrum van ZO Skin Health) in mijn tas, om gedurende de dag een extra laagje zonbescherming aan te kunnen brengen. Voor dat onverwachte terrasje, of die wandeling tussendoor. Kan gewoon over je make-up heen, dus geen geklieder.

En vergeet ook je hals, decolleté en handen niet! Deze delen van je lichaam zijn in de zomer net zo vaak blootgesteld aan de zon als je gezicht. En verouderen net zo snel onder invloed van uv-straling.


Je hebt filters en filters

Het is trouwens best lastig om uit het enorme aanbod aan zonnebrandproducten een keuze te maken. Globaal kun je spreken over twee categorieën: crèmes met chemische filters en crèmes met minerale, ofwel fysische, filters. Chemische filters absorberen de uv-stralen; minerale/fysische filters weerkaatsen de uv-stralen. De stoffen die je liever niet terugziet in je zonnebrand (en die meestal voorkomen in de producten met chemische filters) zijn PABA, parabenen, oxybenzone/benzofenone en octinoxaat.

Mijn voorkeur gaat uit naar de minerale ofwel fysische filters: minder schadelijke stoffen in je lijf en beter voor het milieu. De minerale filters zijn gebaseerd op titaniumdioxide en zinkoxide, en liever zien we geen nanodeeltjes in zo’n crème. Het nadeel is het bekende ‘witte waas’, maar er zijn inmiddels veel producten waarbij dat niet of nauwelijks waarneembaar is. Een paar voorbeelden daarvan zijn de bovengenoemde zonnecrèmes van ZO SkinHealth en Skin Tech; daarnaast hebben de ecomerken Lavera en Earthline ook fijne producten, en zelfs Nivea Sun heeft nu een minerale zonnebrand.

En wat de zomervakantie betreft: bakken op het strand is sooo last year! Ga liever met een hoedje op onder een parasol zitten (ook dan met zonbescherming!), dan krijgt je huid een zacht kleurtje zonder al te veel schade.

 

*Lees meer op de website van KWF

P.S. Ik kan je ook helpen aan de producten van ZO SkinHealth en Skin Tech.

Goed verhaal, ga ik delen