Behalve aan gastbloggers geven we soms ook de ruimte aan een artikel of media-uiting waarvan we de inhoud interessant of relevant vinden voor iedereen die geïnteresseerd is in Positive Aging.
De titel “Why outdoor adventure is important for women as they age” boven een artikel in National Geographic wekte natuurlijk meteen onze interesse. In dit artikel benadrukt Caroline Paul, auteur van het boek “Tough Broad,” hoe belangrijk het voor vrouwen is om op avontuur te gaan en nieuwe dingen te ontdekken, juist naarmate we ouder worden.
Hieronder een weerslag van de vijf belangrijkste zaken die ze tijdens het schrijven van haar boek tegenkwam, afgerond met wat persoonlijke aanvullingen van mijn kant.
1. Mindset is cruciaal voor succesvol ouder worden.
Onderzoek toont aan dat onze eigen kijk op veroudering voorspelt hoe goed of niet goed we ouder worden. Als je een negatieve kijk hebt op ouder worden, loop je statistisch gezien een groter risico op een hartaanval of mentale achteruitgang. Heb je echter een positieve mindset en zie je veroudering als een tijd van opwindende ontdekkingen en prettige spanning, dan zul je gelukkiger, gezonder en zeven jaar langer leven. Althans, volgens de wetenschappelijke studies.
Wat deze studies niet vertellen, is hoe we aan deze positieve mindset komen, vooral tijdens het vaak als negatief ervaren proces van ouder worden.
Auteur Caroline Paul denkt het antwoord gevonden te hebben: avontuur in de buitenlucht.
2. Outdooravontuur kan onze manier van denken over ouder worden veranderen.
Caroline ging mee met een groep vrouwen van zestig jaar en ouder (met een uitschieter naar 99 jaar!) die samen bodyboarden. Het lef en de moed die nodig zijn om in de hoge golven te stappen en erdoor meegenomen te worden, ‘passen’ niet bij vrouwen van deze leeftijd, maar geven de bodyboarders wel een enorme kick. Caroline besefte dat als je een buitenactiviteit kiest die je een gevoel van opwinding, ontdekking en fysieke vitaliteit geeft, je dwars tegen de heersende opvattingen ingaat over wat je wel en niet kunt op latere leeftijd. Het zal je eerder sterken dan ontmoedigen in je kijk op je eigen toekomst.
Er is overigens niet per se een fysiek inspannende buitenactiviteit voor nodig om dat gevoel van opwinding en die adrenalinerush te krijgen. Ook bijvoorbeeld een dag vogels kijken of fotograferen kan een avontuur zijn met flink wat prettige spanning. Eindelijk die ene vogel spotten of dat perfecte plaatje vastleggen kan een sensationele beleving zijn.
De definitie van avontuur wordt niet per se bepaald door wat je doet, maar vooral door hoe je het beleeft.
3. De natuur werkt als een medicijn
Buiten zijn is, wetenschappelijk bewezen, van vitaal belang voor je biologische gezondheid. Bomen geven stoffen vrij die zeer gunstig zijn voor ons immuunsysteem. Vogelgezang heeft een kalmerend effect op onze hersengolven. Ook complexe visuele patronen, zoals ruige kustlijnen, wolken en oceaangolven, werken ontspannend voor ons brein.
Verder is aangetoond dat je na een wandeling in de buitenlucht significant beter presteert op cognitieve en geheugentests. Dagelijks 15 tot 45 minuten in een natuurlijke omgeving (hoe afgelegener, hoe beter) maken al een verschil en helpen bovendien bij emotioneel en fysiek herstel.
4. Ontzag is van essentieel belang op biologisch niveau
Ontzag is het gevoel dat je krijgt in de aanwezigheid van iets dat groter is dan jij, of iets mysterieus. Het is een gevoel van eerbiedwaardige bewondering, van respect of van vrees. En het is belangrijker voor een gezond leven dan je zou denken. Wetenschappers noemen ontzag een ‘resetknop’ voor de hersenen, omdat het je neurale patronen zodanig door elkaar schudt dat je meer openstaat voor nieuwe ideeën. Je gaat er ook creatiever door denken.
Je hoeft niet op 3 km hoogte op een vliegtuigvleugel te lopen (zoals de auteur deed) om ontzag te voelen. Je kunt ook gewoon wandelen. Een team onderzoekers vroeg een groep oudere volwassenen om een zogenoemde ‘ontzagwandeling’ te maken, waarbij ze alles met kinderlijke verwondering moesten bekijken. Aan het eind van de acht weken waren de ontstekingsmarkers bij de ‘ontzagwandelaars’ aanzienlijk lager dan bij de controlegroep – een teken van een betere gezondheid – terwijl ze ook aangaven zich veel minder angstig en depressief te voelen.
Het blijkt dat dingen als een nachtelijke hemel, een zonsverduistering, de Grand Canyon maar ook een klein bloemetje ontzag opwekken. Naar buiten gaan, met andere woorden, maakt het gemakkelijk om verwondering te bewerkstelligen en daarmee ons welzijn te verbeteren.
5. We kunnen echt nieuwe dingen leren naarmate we ouder worden – en zelfs beter leren.
‘Daar ben ik te oud voor’, zeggen mensen wel eens om geen nieuwe dingen meer aan te gaan. Maar dat is onzin; zelfs als we ouder worden bouwen we nog steeds nieuwe hersencellen op. Een ouder brein is bovendien vaak zelfs innovatiever omdat het creatieve manieren vindt om zijn eigen probleemgebieden te omzeilen. Iets nieuws leren is niet alleen mogelijk, het is ook van vitaal belang om je hersenen gezond en actief te houden. Vaak leer je op latere leeftijd weliswaar niet sneller, maar wel beter, omdat je geen last meer hebt van jeugdige haast, de behoefte om jezelf te bewijzen of de angst om dom over te komen.
Gevraagd naar of haar leeftijd een belemmering was geweest om nog te leren zwemmen, antwoordde een 68-jarige vrouw: ‘Integendeel. Het is heerlijk dat het me niet meer uitmaakt hoe ik eruitzie in badpak. En het is fantastisch om dit zo laat in mijn leven nog te kunnen leren. Maar het belangrijkste: als ik op mijn 68e nog kan leren zwemmen, wat zou ik dan nog meer kunnen doen?’.
Nawoord Jeannette
De moraal van het verhaal: ga eropuit! Doe een lekker zittende joggingbroek aan, goede schoenen en een regenjas, en ga de natuur in. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je doet, als je het maar bewust beleeft en ervan geniet.
Zelf vind ik het heerlijk om vroeg in de ochtend in het bos te zijn om reeën te spotten, zonder telefoon bij me en zonder andere mensen om me heen. Ook een bergwandeling kan me bijzonder tevreden maken. Die vliegtuigvleugel geloof ik wel… ik blijf liever met beide benen op de grond. Maar zoek vooral iets waar je blij van wordt en maak er bewust tijd voor vrij.
Hier vind je de link naar het oorspronkelijke artikel in National Geographic.
De volledige titel van het boek van Caroline Paul is “Tough Broad, From Boogie Boarding to Wing Walking, How Outdoor Adventure Improves Our Lives as We Age”
Photocredits: photograph by Jag Images, Getty Images, from the original article in National Geographic