Wat is de beste tijd voor een peeling?

We krijgen in de kliniek nogal eens de vraag wat de beste periode voor een peeling is. Ook horen we om ons heen wel eens dat peelen in de zomer helemaal uit den boze zou zijn. 
Ik leg het je in dit artikel kort en krachtig uit.

De winterperiode is de ideale periode voor een peeling. Zeker wanneer je een medium of wat diepere peeling wilt laten doen. Ten eerste kun je je gedurende de ‘downtime’, de tijd die je huid nodig heeft om haar oude vel los te laten en een mooi nieuw vel te laten zien, mooi ‘verstoppen’. Januari en februari zijn vaak bij uitstek de maanden dat er minder sociale verplichtingen zijn zodat het plannen van een weekje zonder sociale contacten makkelijker is. (Trouwens: het echte vervellen begint meestal pas vanaf dag 3, dus dat kun je meenemen in je planning.)

Superkwetsbare huid

En verder hoef je wat minder bang te zijn voor zonnestralen omdat die er niet veel zijn in deze periode van donker en vaak somber weer. Zonnestralen zijn namelijk niet goed voor je vers gepeelde en superkwetsbare huid en kunnen zelfs aanzienlijke (en soms ook blijvende!) schade aanrichten (denk aan (permanente) pigmentvorming). Het is dan ook zaak om je huid na een peeling goed tegen uv- en zonlicht te beschermen, net als tegen het blauwe licht van je schermen (wist je dat dergelijk blauw licht ook aanzienlijke schade aan je huid kan toebrengen)? Let er dus op dat je zonbescherming niet alleen een SPF en een hoge PA bevat, maar dat deze ook beschermt tegen blauw licht. De crèmes van ZO Skin Health en SkinTech voldoen gelukkig aan deze eisen. Dagelijks smeren dus. Met of zonder peeling, want ook de niet-gepeelde huid heeft te lijden onder uv- en blauw licht.

Zomer

Het is overigens niet zo dat je in het voorjaar en in de zomer geen peelings kunt laten doen, maar het luistert dan echt wel wat nauwer met die zonbescherming. Een onverwachts zonnige dag, zon die plotseling doorbreekt, het kan je soms overvallen.

Voor de medium en diepe peelings raden we een behandeling in de winter aan. Waarbij de winter dan wat ons betreft grosso modo tot maart/april loopt.

De wat meer oppervlakkige peelings (die met fruitzuren) kun je prima ook in de zomer doen. Deze peelings hebben geen downtime en wanneer je je huid goed tegen de zon blijft beschermen, is het risico op pigmentvorming gering. Een mooi excuus voor het dragen van een kekke zonnehoed (maar ook blijven smeren!).

Dus als je na de grauwe winter dit voorjaar tevoorschijn wilt komen met een sprankelende, prachtige nieuwe huid, maak dan snel een afspraak voor een peeling. Meestal adviseren we de huid voor te bereiden met de producten van ZO Skin Health of SkinTech, voor een nog mooier en egaler resultaat.

Gun jezelf dat beautyweekje vrij! Mooie bijkomstigheid: je rust er ook nog eens extra van uit.

Photo by Hal Gatewood on Unsplash

Goed verhaal, ga ik delen