Gecrosslinkt of niet-gecrosslinkt hyaluronzuur – waar gaat het over?

Als je geïnteresseerd bent in de cosmetische en huidverbeterende aspecten van Positive Aging, ben je vast de termen gecrosslinkt en niet-gecrosslinkt hyaluronzuur al eens tegengekomen. Vandaag ga ik wat dieper in op wat het inhoudt, wat de verschillen en overeenkomsten zijn en waar het voor wordt gebruikt.

Wat is hyaluronzuur (HA)?

Hyaluronzuur is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het heeft een unieke eigenschap: hyaluronzuur kan tot wel 1.000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. Dit maakt hyaluronzuur een uitstekende vochtinbrenger voor verschillende huidcondities, vooral voor gedehydrateerde huidtypes.
Het speelt een belangrijke rol in processen als wondgenezing en is een van de hoofdbestanddelen van de vloeistof in onze gewrichten, waardoor deze soepel kunnen bewegen.

Naarmate we ouder worden, neemt het aandeel hyaluronzuur in ons lichaam af, waardoor je huid minder soepel, zacht en vol wordt. Daarmee is hyaluronzuur een gewild ingrediënt in de cosmeticabranche geworden, voor toepassing zowel op als in de huid, om deze effecten (tijdelijk) tegen te gaan of te verzachten.

Laag vs hoog moleculair gewicht

Hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht heeft kleinere moleculen. Het kan dieper in de huid doordringen, vooral in de epidermis (bovenste huidlaag). Dit type hyaluronzuur wordt vooral gebruikt in dermale fillers om rimpels en fijne lijntjes op te vullen, de huidhydratatie te verbeteren en stevigheid en elasticiteit aan de huid te geven.

Hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht heeft grotere moleculen en hydrateert voornamelijk de oppervlakkige huidlaag. Bovendien helpt het andere stoffen dieper in de huid te brengen. Dit type hyaluronzuur wordt vaak gebruikt in skinboosters en huidverzorgingsproducten voor hydratatie van de huid en verbetering van de algehele huidkwaliteit.

Wat is crosslinking?

Crosslinking is een specifieke chemische modificatie van hyaluronzuur door de cosmetische industrie. Wanneer we spreken over crosslinking bedoelen we dat de hyaluronzuurmoleculen aan elkaar worden gekoppeld door chemische bruggen te vormen. Dit proces verandert de structuur van het hyaluronzuur.

Het doel van crosslinking is het langer aanwezig blijven van het hyaluronzuur in de huid, waardoor het effect van de behandeling langer aanhoudt.

Gecrosslinkt hyaluronzuur

Dit is hyaluronzuur waarbij de moleculen zijn verbonden door de eerder genoemde chemische bruggen.  Gecrosslinkt hyaluronzuur wordt gemaakt door een fermentatieproces van de bacterie Streptococcus equi. Tijdens dit proces worden hyaluronzuurketens chemisch aan elkaar gekoppeld, waardoor een dicht moleculair netwerk ontstaat. Dit vertraagt de afbraak in de huid.

Gecrosslinkt hyaluronzuur wordt vaak gebruikt voor fillers en sommige typen skinboosters. Het wordt direct in de huid geïnjecteerd om volume toe te voegen, rimpels op te vullen en de huid te hydrateren. De resultaten zijn direct zichtbaar en kunnen enkele maanden tot een jaar aanhouden.

Er zijn verschillende merken gecrosslinkt hyaluronzuur op de markt. Het grootste verschil zit in de mate van crosslinking. Hoe minder gecrosslinkt, hoe korter het zichtbaar blijft in de huid. Wij werken in de kliniek met Juvederm dat gebruikmaakt van een technologie waarbij hyaluronzuur met laag en hoog moleculair gewicht gecombineerd wordt. Onze ervaring is dat het effect van deze fillers lang aanhoudt.

Niet-gecrosslinkt hyaluronzuur

Dit type hyaluronzuur heeft geen chemische bruggen en wordt vaak gebruikt in skinboosters  voor subtiele hydratatie en huidverbetering. Het wordt ook geïnjecteerd in de huid (via injecties of met behulp van bijvoorbeeld een meso-injector), maar met een andere focus dan de injecties met gecrosslinkt hyaluronzuur. Het hydrateert de huid van binnenuit, maakt je huid gladder en geeft haar die gezonde, natuurlijke gloed. Bovendien verbetert het de elasticiteit en stevigheid van de huid, waardoor tekenen van veroudering verminderen. Het effect van niet-gecrosslinkt hyaluronzuur is subtieler en vereist meerdere behandelingen voor het beste resultaat.

Wij werken in de kliniek met skinboosters van Skin Tech en met Profhilo, dat de fibroblasten stimuleert voor een jonger uitziende huid.

In huidverzorgingsproducten (crèmes en serums) die hyaluronzuur bevatten, is altijd sprake van niet-gecrosslinkt hyaluronzuur. Ze kunnen helpen bij het verbeteren en hydrateren van de huid maar om werkelijk effectief te zijn, moet hyaluronzuur goed in de huidlagen doordringen. Kies daarom voor producten waarbij hier rekening mee is gehouden.

Conclusie

Gecrosslinkt hyaluronzuur is steviger, blijft langer in de huid en biedt langdurige resultaten, terwijl niet-gecrosslinkt hyaluronzuur ideaal is voor hydratatie en een natuurlijke glow.

Een cosmetisch arts gespecialiseerd in Positive Aging kan deze opties aanpassen aan de individuele behoeften van cliënten. Zo blijven we stralend en jeugdig!


Noot
: gezond eten met veel antioxidanten kan helpen om de productie van hyaluronzuur in ons lichaam te stimuleren. En om de effecten van cosmetische behandelingen met hyaluronzuur te ondersteunen, kun je ervoor kiezen om collageensupplementen aan je dieet toe te voegen. Ik ben daar zelf een fan van (zie mijn blog hierover), omdat je dan ook van binnenuit goed bezig bent door de ondersteuning van dit voor je huid oh zo belangrijke eiwit.

Er komt ook steeds meer onderzoek naar het effect van het nemen van hyaluronzuur als supplement op de kwaliteit van de huid (en op de gezondheid van de gewrichten). Een voorzichtige conclusie is dat ook het innemen van hyaluronzuur een positief effect kan hebben!

 

Goed verhaal, ga ik delen